Bij een overlijden thuis, contacteert u eerst de huisarts of dokter van wacht. Pas daarna kan u ons opbellen om uw dierbare te laten overbrengen naar ons funerarium.
Bij een overlijden in het ziekenhuis of een woon- en zorgcentrum hoeft u enkel onze naam door te geven aan de verpleging. Hij of zij kan het eerste contact met ons verzorgen en uw gegevens aan ons bezorgen. Vervolgens nemen wij contact met u op.
Na het cremeren van het lichaam, kunnen de assen volgende bestemming krijgen:
Een asverstrooiing op de begraafplaats in de gemeente van domicilie is meestal gratis. Mits betaling kan er een zuilplaatje bevestigd worden met de naam, geboorte- en overlijdensjaar van de overledene. Als niet-inwoner wordt een bijdrage aangerekend.
Een columbarium is een nis in de muur waar 2 of 3 urnen kunnen geplaatst worden.
Een urnenveld is een keldertje in de grond waarop een klein zerkje wordt geplaatst. Hier kunnen ook 2 of 3 urnen worden begraven.
Bij thuisbewaring hebben wij een kopie van de identiteitskaart en handtekening nodig van de partner en alle bloedverwanten in de eerste graad (ouders indien nog in leven en kinderen). Indien achteraf blijkt dat de thuisbewaring van de urne emotioneel moeilijk is, kunt u nog steeds kiezen om de assen te te laten uitstrooiien of te bewaren in een columbarium of urnenveld. Wij brengen dit dan graag in orde voor u.
Bij asneerlating op zee is een biologisch afbreekbare urne nodig. Wij hebben een aantal modellen waaruit u kan kiezen. Deze asneerlating kan individueel gebeuren met aanwezigheid van de dichte familie. Of collectief waarbij geen familie aanwezig is. Indien u hier meer wenst over te weten, maken wij graag een afspraak met u.
De mogelijkheid bestaat ook om een urne bij te plaatsen in een traditionele zerk. Dit kan bijvoorbeeld als de echtgenoot niet gecremeerd wil worden en de partner wel.
De kist kan begraven worden in volle grond. Hierbij is er rechtstreeks contact met de aarde. Indien u opteert voor een kelder, wordt de kist in een betonnen constructie geschoven. Dit kan voor 1,2 of 3 personen. Achteraf kan er ook een extra urne worden bij begraven mits het betalen van een meerprijs.
Iedere gemeente biedt ook kosteloze grond aan aan zijn inwoners. De kist wordt begraven in volle grond voor een periode van 10 - 15 jaar (afhankelijk per gemeente). Dit is voor één persoon en kan niet verlengd worden.
In de kerk worden uitvaarten georganiseerd in de voormiddag. Hier kan je kiezen voor een woorddienst (zonder communie) of voor een eucharistieviering.
Daarnaast kan het afscheid ook plaatsvinden in een aula. Dit kan zowel in de voor- als in de namiddag.
Wij zelf beschikken over een eigen aula in Wevelgem die binnenkort kan gebruikt worden voor kleinere diensten (tot max 50 aanwezigen).
De meeste begraafplaatsen (Lauwe, Rekkem, Menen, Wevelgem) bieden een aula aan op de begraafplaats zelf.
Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van de aula in het crematorium 'Uitzicht' te Kortrijk.
Het aantal aanwezigen wordt momenteel beperkt door de huidige coronamaatregelen. Op de pagina Nieuws - Actua kan u steeds de maatregelen die nu van kracht zijn nalezen.
Een christelijke dienst mét priester mag in principe enkel plaatsvinden in een officiële gebedsplaats zoals een kerk of kapel. In een aula kan er ook een christelijk geïnspireerde dienst doorgaan. Meestal zijn dit geen priesters maar gebedsvoorgangers of iemand van de Dekenij. In een aula kan dus geen eucharistie met communie plaatsvinden.
Burgerlijke diensten zijn diensten waarbij er geen religieus aspect aan te pas komt. Het gaat dus vooral om het delen van de ervaringen en gebeurtenissen in het leven van de overledene.
Vrijzinnige diensten worden uitgevoerd door een vertegenwoordiger van het vrijzinnig humanisme bv. het Huis van de Mens. Men gelooft niet in een opperwezen. Er komen geen religieuze teksten of handelingen voor. De mens staat centraal.
Hierboven zijn de drie meest gangbare keuzes in de regio omschreven. Daarnaast zijn er natuurlijk andere mogelijkheden volgens andere geloofsovertuigingen.
In eerste instantie hoeft u niets te doen.
Wij doen de aangifte van het overlijden in het Stadhuis. Vervolgens ontvangen wij de attesten van overlijden en overhandigen die aan u. Daarbij voegen wij een overzicht toe van wie u dient te verwittigen. U mag dus wachten totdat u de overlijdensattesten van ons ontvangen hebt.
Bij de regeling reiken we u een wachtwoord aan.
Als u nu onder de naam van de overledene op condoleren klikt
vind u onderaan de mogelijkheid om dit wachtwoord in te geven.
Daarna ontvangt u de condolaties in een nieuw tabblad.
Wij ondervinden dat er heel wat beweegt omtrent de prijs dat een begrafenisondernemer vraagt voor zijn diensten of produkten. Het zijn moeilijke tijden en iedereen wil een waardig afscheid voor zijn dierbare gekoppeld aan een eerlijke prijs.
Een gemiddelde prijs per uitvaart is moeilijk te bepalen. Het hangt volledig af van uw wensen of die van de overledene. Hoe meer u vraagt, hoe duurder de uitvaart.
Wij leveren kwaliteit aan betaalbare prijzen. Zowel in onze produkten als aan onze service dat wij bieden. Jullie kunnen erop rekenen dat wij ons 100% inzetten om de uitvaart te laten verlopen naar jullie wensen. Na de dienst zorgen we ervoor dat alles zo snel mogelijk in orde komt op de begraafplaats. Wij blijven ter beschikking mochten jullie achteraf nog vragen hebben.
Onze produkten kiezen wij met de nodige zorg met het oog op duurzaamheid. De prijzen in onze winkel zijn steeds inclusief btw en zoals ze te zien zijn. Dus geen 'vanaf prijzen'. Wij hebben eenvoudige urnen tot handgemaakte designurnen. Voor elk wat wils dus.
Offerte
Jullie kunnen ook bij ons terecht op afspraak om op voorhand de uitvaart te bespreken. Op vraag geven wij een transparante offerte mee zodat jullie weten wat het afscheid jullie zal kosten op basis van wat op dat moment gevraagd wordt